Monday, September 30, 2013

Täiskasvanute GP1 korraldajale

Alljärgnev postitus puudutab laupäeval toimunud võistlust ja üldse korraldamist. See on veidi pikem ja kriitilisem, kui mu tavalised sõnavõtud. Aga kui huvitab, siis lugege ja kui ei ole millegagi nõus või üldse tahate sõna sekka öelda, siis see on ainult positiivne!

Lugupeetud hr. Kivisaar

Juba aastaid on Teile usaldatud Tallinnas toimuvate Eesti GP etappide korraldamine. Neid on aastas 3 tükki ja eks ikka on olnud häid ja halvemaid päevi selle ürituse populaarsuses ja läbiviimises ning siis finantsiliselt ots-otsaga kokku tulemises. Siiski on tegemist meie (harrastus)mängijate ja üldse Eesti sulgpalli võistluskaruselli tähtsaima turniiriseeriaga, mille põhieesmärk on populariseerida sulgpalli, elavdada sulgpallielu ja mängijatel panna ennast proovile erinevates liigades. Loomulikult oleks tore ja ka mõistlik selle pealt veidi teenida, sest keegi pole öelnud, et korraldamine on lihtne töö. Kõike seda öeldes tunnistan, et pettusin – ja mitte esimest korda – Teie osades otsustes, mis puudutasid eelkõige auhindu.

Selleks, et paremini pilti välja tuua, teeksin umbkaudse ja enam-vähem adekvaatse tulude/kulude numbrite väljatoomise seoses Täiskasvanute GP1 läbiviimisega. Eks Teie teate neid numbreid täpsemini ja võite vabalt mulle vastu vaielda, kui ma millegagi eksin, sest tunnistan, et mu matemaatika oli keskkoolis nõrk „4“ ja integraale ma ei oska võtta. Kuid annan hetkel endast parima.

Tulud:
Osalejaid kokku: 110
Keskmine osavõtumaks : 20 eurot, mis ei sisalda palle!
110*20=2200 eurot

Kulud:
Saaliüür: (Kunagi oli terve päev Viimsis 500, aga ehk omanikuvahetusega on lood veidi kallimaks läinud) 700 eurot
Kohtunikud: puki, laua ja punktikohtunike tasud, 420 eurot
Auhinnad: 14 erinevat distsipliini, 2 auhinnalist kohta, keskmine auhinnaraha distsipliini kohta 80 eurot – 14*80=1120 eurot
Litsentsimaks 110*1,6 + mängijad, kes ei kuulu klubisse 20*1,6 umbes 200 eurot

Kasum: Tulud-kulud – 2200- (700+420+1120+200)= -240 eurot
Osavõtjatele toreda laupäeva ajaviite ja emotsiooni pakkumine: hindamatu!

Tuleb välja, et kahjum isegi. See pole ju seda vaeva väärt, eks? Aga lisan ühe väga olulise fakti. Te pole viimased aastad kunagi jaganud mängijatele auhinnaks sularaha, vaid enda poe Yonexi kinkekaarte. Teie ütlete selle peale, et sularaha eest peab makse maksma ning nii saaksid mängijad veel vähem preemiat. Kurioosne on veel see, et nende kinkekaartidega ei saa teie poes näiteks keelestamise eest maksta. Kusjuures kaotavad nad suhteliselt kiiresti kehtivuse (6 kuud läheb kähku, kui oled Tartust pärit ja Tallinna asja pole. Mõni näiteks kogub, et osta midagi suurt. ) ning tean näiteid, kus Te ei ole mängijatele vastu tulnud, kuna paar kuud on tähtajast üle läinud. Peab mitte meeldima, ütlen tagasihoidlikult. Ja mida teevad need mängijad, kes ei saa/tohi Yonexi brändiga mängida? Pealegi kokkuvõttes saate Te väga hea diili, müüte oma asju, head mängijad teevad tasuta reklaami ja kõik toimib.


Järgmisena tahaksin veel välja tuua ühe täieliku ämbri Teie poolt. Nimelt oleks loogiline, et mida kõrgemas/paremas liigas sa mängid, seda raskem on ja seda suurema prääniku sa peaksid oma raske vaeva eest saama. See kõlab loogiliselt, motiveerib kindlasti nooremaid/nõrgemaid ennast arendama ja kõrgemale liigatasemes tõusma. Aga mis juhtus laupäeval? A-liiga segapaaris, kus osales 6 paari (osavõtumaks 10 eurot) said raskelt saavutatud võidu eest Mängel/Ainen 20 euro väärtuses Yonexi kinkekaarte ja Kasela/Margus 10 euro eest mängija kohta. B-liiga segapaaris osales 8 paari (osavõtumaks 10 eurot) võitsid Luts/Kaljurand ning nad said ise valida ilusa Yonex särgi, mille hinnasilt näitas 34/39 eurot. Aga mõistan, see oli ju eelmise aasta mudel.

Kindlasti on kuskil aegunud GP sarja juhendis kirjas, kui palju on korraldajal võimalik kõigutada auhinnaraha, sõltuvalt sellest palju paare on või mitu kõrgelt asetatud paari kohal on. Aga ma järgmine kord võtan C liigast harrastaja ja räägin ka ennast B liigasse ning ütlen imelikult vaatajatele: „Auhinnakütid-kütid!“.Või: "AC/WC". Veel meenub üks lugu mõned aastad tagasi, kus naispaari A-liigas üllatasid vanad kalad Laansoo/Saluste noori andekaid Kuuba/Rüütlit ja võitsid 3 paari konkurentsis esikoha ning said auhinnaks 10 eurose Yonex kinkekaardi. Ma ei eeldagi, et peaks saama sadu eurosid, aga see on juba mõnitamine. Parem juba siis medal ja kook, aga tean, juhendis on nii kirjas.

Me unustame ühe tähtsaima tingimuse sulgpallivõistluse korraldamises – mängija on klient ja klient on kuningas. Kokkuvõttes me tahame, et mängijad saaksid hea kogemuse ja tunde ning tuleksid ikka ja jälle tagasi halli seda suurepärast mängu mängima. Kuid Saluste ja Laansoo mõtlevad, et on meil seda vaja? Pigem lähme kinno või teatrisse selle raha eest.

Loomulikult auhind ei ole tähtsaim asi, aga arvan, et see on ikka oluline ja seda saaks palju paremini lahendada. Veel pakun välja, et võistluse ajal võiksid toimuda erinevad loosimised ja muud lõbusad mängud/võistlused. Näiteks servitäpsuses või vasaku käega pikkuse löömises. Preemiaks veidi nänni või hoopis lühike treeningmäng mõne tippmängijaga. Kokkuvõttes jõuab ju auhinnalisele kohale kuskil 20% osalejatest ja tihti samad mängijad. Iga mängija on tähtis ja tuleks anda kõigile vähemalt mingigi võimalus tunnustuseks või heaks kogemuseks. See ei võta palju aega, ei ole kulukas ja lisaks vürtsi meeleolusse! Kui vajate abi/nõuandeid/ideid võtke minuga vabalt ühendust! Teeme ära!

Olen kuulnud aastaid Teie väiteid, et küll nende Täiskasvanute GP-de korraldamine on raske. Olgu nii, andke teistele võimalus ja vaatame kuidas nemad hakkama saavad. Seda öeldes, GP2 toimubki äsjavalminud Tondiraba hallis ja läbiviijaks Tondiraba Sulgpalliklubi. Eks novembris näeme, kuidas see õnnestub.

Mul on tihti tunne, et enamus sulgpalliinimesi elab liiga vanas rutiinis. Ärme karda muutusi! Ainult üheskoos saame edasi liikuda!

Tänan tähelepanu eest!
Ainult parimat soovides,
harrastussportlane Ants Mängel


3 comments:

  1. Väga hea postitus!

    ReplyDelete
  2. Kiidan julget sõnavõttu! Point on õige.

    ReplyDelete
  3. Kuna arvutuskäik tekitas huvi, siis võtsin GP juhendi ja osalejate arvud ette, et numbrites ise veenduda. Tuludeks sain 2158, aga võib olla isegi suurem, kuna ei tea täpset noorsportlaste hulka. Auhinna kuluks sain 672, mis on GP juhendi alusel minimaalne kohustuslik summa. Seega pidi üritus jääma plussi.
    GP juhendi punkt 7.4 lubab auhinnafondi vähendada, kui esikaheksast puudub rohkem kui 4 mängijat/paari. XDA-s tundub, et korraldaja on kasutanud seda võimalust ja jäägu see tema südametunnistusele. Uue edetabeli alusel oli paremik esindatud.
    Minule kui harrastajale oli pettumuseks, et finalist ei saanud medalit/karikat, mis ei tohiks eriti maksta, aga on olulisem kui pea- või käepael :(
    Babolat Seria oli selle kõrval kõva, näha oli korraldajate vaeva auhinnafondi kokku saamiseks. Eks harrastajad hääletavad jalgadega.
    Au julge kriitika eest!
    Margus

    ReplyDelete