Wednesday, October 2, 2013

Harder Better Faster Stronger

Sulgpallis - nagu eluski – õpid sa kogu aeg. Hetkel, mil sa ütled endale, et ma enam paremaks minna ei saa või seisan pikka aega arengus paigal, loe seda postitust!

Tõsi, füüsiliste võimete koha pealt me kaotame kõik mingist vanusest, kuid paremad/targemad/töökamad mängijad korvavad selle osal moel teiste sulgpalli juurde käivate mänguelementidega.

Minu arvates teevad paljud selle vea, et jälgivad Lin Danide, Peter Gadede ja Lee Chong Weide mänge internetist ja proovivad trennis mängida nagu nemad. Ärge saage minust valesti aru - nende matšide vaatamine on hea meelelahutus ja omamoodi kunsti nautimine meile kui sulgpalluritele. Kuid tee algajast, kes tuleb esimest korda trenni, maailma tippmängijani, on nagu redel Maalt Kuule. See on protsess ning tuleb võtta üks aste korraga.

Alustage väikeste sammudega. Otsige üles enda treeningrühmast mängija, kes on natuke parem teist. Motiveerige ennast tema vastu mängides, näiteks täna saan temalt 13 punkti, kui see käes, siis 17 punkti jne. Proovige aru saada, milles on ta parem, mida ta teeb kehvemini ja kasutage seda enda kasuks. Analüüsige ka teisi treeningrühmas ja õppige nende headest punktidest ning ka vigadest! Seda kõike saate te teha ilma treeneri vahetu juuresolekuta. 
Kui ühel hetkel olete üks parimaid grupis, siis liikuge edasi veidi tugevamasse gruppi.



Arvestavaks mängijaks saamisel ei saa kindlasti üle ega ümbert baastehnikast ja liikumisest ehk siis jalgade tööst. Nende omandamiseks on vaja tohutult vaeva näha. Väga paljud aga unustavad ära, et kui näiteks treener ütleb, et lööme kohapealt tagant tilka või teeme võrgurulle ning kui te juba oskate piisaval määral harjutust, siis alati on võimalus seda raskemalt ja efektiivsemalt sooritada (koos jalgade tööga, eelneva imitatsiooniga, erinevate löögitehnikatega). Treeneril ei ole kerge – ta peab korraga muretsema paljude pärast või on juba mitmes trenn see päev ja ei suuda ainult teile keskenduda ning mõelda, kuidas teile parem on või mis tujus olete.



Tehke harjutused ja üldse sulgpalli mängimine endale lõbusaks. Kui lähete näiteks servi harjutama, võtke mingi väiksem korv või kast ja proovige sinna sisse lüüa. Servige silmad kinni! Koostage erinevaid rekordeid - mitu servi kasti, mitu rabakutõrjet eksimatult, mitu tilka järjest eksimatult. Tehke pallide viimist nurkadesse aja ning kiiruse peale üksi/sõbraga. Täpsuslöögivõistlused! Kui käite sõbra(de)ga ainult mängimas, siis vahelduseks palgake paariks trenniks treener, kes viib trenni läbi, teeb erinevaid harjutusi ja annab näpunäiteid. Mängige vabal ajal erinevaid treeneri poolt näidatud sulgpalli fun-mänge. Harrastage ja elage kaasa teistele spordialadele. Kui te ei jõua kooli/töö/teise hobi kõrvalt nii palju trenni teha, siis pole hullu – peaasi, et tulete värskena, annate endast parima ja naudite mängu! Kui tunnete, et kisub rutiiniks kätte, tehke paus.

Lõpetuseks avaldan ühe enda selle hooaja eesmärkidest. Tahan Eesti hetke parimat paarismängijat Kristjan Kaljuranda võita võistlustel, kas mees- või segapaarismängus. Mis on Sinu sulgpallihooaja eesmärk?

1 comment:

  1. Minu hooaja eesmärk! Tahan Eesti hetke parimat üksikmängijat Raul Musta võita võistlustel, kas mees- või segapaarismängus või unes.

    Luts

    ReplyDelete